Zlatá srnčí trofej 2010

5. 6. 2010

14

Dne 5. 6. 2010 se dva členové Mysliveckého kroužku v Dolní Dobrouči zúčastnili, za doprovodu jejich vedoucích, soutěže pořádané Okresním mysliveckým spolkem v Ústí nad Orlicí. Jednalo se o okresní kolo soutěže pro mládež se zájmem o myslivost a přírodu s názvem Zlatá srnčí trofej.

Letošní ročník se po pěti letech vrátil do Kunvaldu. Celá akce se konala v myslivecké klubovně MS Kunvald a v  jejím blízkém okolí. Sešlo se zde 26 soutěžících z několika mysliveckých kroužků v okrese, kteří byli rozděleni do dvou kategorií. Kategorie „A“ zahrnovala děti od 1. do 5. třídy a do kategorie „B“ byli zařazeni žáci 6. až 9. tříd. V kategorii „mladších“ nás reprezentoval Vojta Svoboda a v konkurenci „starších“ se pral o dobré umístění David Toman. Obě kategorie soutěžily odděleně.

Po zahájení, které proběhlo za zvuku slavnostní fanfáry místního trubače, se všichni účastníci pustili do soutěžního zápolení. Při prvním úkolu zaměřeném na kynologii se soutěžícím představilo celkem 11 plemen loveckých psů. Tento úkol byl velice záludný, protože všechna plemena nepoznal ani jeden ze soutěžících. Poté psovodi odvedli své čtyřnohé kamarády domů a naše soutěž mohla dále pokračovat.

Starší kategorie se pustila do teoretického testu, kde je nutné prokázat znalosti z myslivosti, zoologie, ekologie i dalších disciplín. Ti mladší se vydali na naučnou stezku, při které mohli předvést své praktické znalosti. Stezka začínala poznáváním dřevin, keřů, bylin a hub, jež je možné vidět v naší přírodě. Po této velmi náročné disciplíně následovala zoologická část s mnoha vycpaninami našich ptáků a šelem. V této části testovali zkušební komisaři také mysliveckou mluvu při popisu jeleních, daňčích a srnčích trofejí. Soutěžící tu zároveň poznávali vystavené kůže několika druhů naší zvěře.

Pořadatelé dali také k dispozici dvě lovecké zbraně a střelivo do nich. Úkolem soutěžících bylo tyto položky rozpoznat a určit, jak se používají. Na dalším stanovišti zaměřeném na myslivecké tradice a péči o zvěř odpovídali děti na různě obtížné otázky zkušebních komisařů. Nutno podotknout, že tento úkol byl časově nejnáročnější. Další stanoviště bylo zaměřeno na ekologii. Tady se formou hry prokazovaly znalosti potravních řetězců, chování v přírodě a zásad pomoci kamarádovi při nějaké nepředvídatelné události (např. uštknutí zmijí). Následně se obě kategorie prostřídaly.

Zkušební komisaři vše zaznamenávali do karet jednotlivých soutěžících, každému se body v závěru soutěže sečetly spolu s výsledky z testů a kynologie.

V průběhu závodu bylo zajištěno pro účastníky výborné pohoštění, které bylo podáváno v příjemném prostředí myslivecké klubovny. V době, kdy pořadatelé sčítali body a vyhodnocovali konečné pořadí, byla pro děti připravena také soutěž ve střelbě ze vzduchovky. Každý střelec měl tři rány a mohl dosáhnout nástřelu 30 bodů. Vítěz této soutěže získal neuvěřitelných 29 bodů.

Při slavnostním vyhlášení výsledků opět zazněl hlas lesnice a všichni zúčastnění se mohli těšit na krásné ceny. Oba naši svěřenci nešli do soutěže s velkými ambicemi na lepší umístění, spíše naopak. Chtěli jsme se pouze zúčastnit a nasbírat zkušenosti do dalších let, jelikož se jednalo o naši první účast na této soutěži. Jaké však bylo naše překvapení, když za sebou Vojta nechal téměř všechny soutěžící a obsadil úžasné druhé místo ve své kategorii. Porazila ho pouze jedna o rok starší závodnice, a to jen s rozdílem jednoho bodu. I David prokázal velmi dobré znalosti, nechal za svými zády celou polovinu soutěžících a obsadil krásné sedmé místo. Náš myslivecký kroužek reprezentovaný Vojtou a Davidem se tedy ve startovním poli rozhodně neztratil a udělal si mezi ostatními kroužky dobré jméno. Kdoví, třeba se v příštích letech zúčastníme v ještě hojnějším počtu a obsadíme více takto pěkných umístění.

Závěrem nezbývá než poděkovat pořadatelům za výbornou organizaci soutěže, všem sponzorům za hodnotné ceny a také všem soutěžícím za účast.



napsal: Láďa




Článek 14
Seznam článků



Myslivecký kroužek


Dolní Dobrouč


Menu:
Co se děje v přírodě
Dnes je 17.4.2024,
to znamená, že:
  • Kvetou břízy
  • Nejmladší jeleni shazují paroží
  • Hnízdí bažant obecný
  • Středně staří srnci vytloukají paroží
  • Probíhá kaňkování tchořů
  • Naposled vložené...




    Můj strom
    Myslivecká mluva -...
    Myslivecká mluva

    Jak vyrobit vánoční...
    Setkání s mláďaty

    Soví pohled
    Trpělivý rybář

    Vzkaz pro členy:
    Schůzka bude v sobotu 4. 11.
    Archiv vzkazů
    Právě se nacházíte: Hlavní stránka >> Pro členy >> Zažili jsme >> Článek 14 Stránky jsou optimalizovány pro Mozila Firefox, v ostatních prohlížečích se nemusejí zobrazovat správně. created by: Zdeněk Plíva
    plivazdenek@gmail.com

    0.123812