Výroba polobudek

5. a 12. 3. 2010

12

Vloni jsme vyrobili 13 budek pro sýkory (tzv. sýkorníky) a i letos jsme měli v plánu s výrobou budek pokračovat. Ale chtělo by to prospět zase jinému ptačímu druhu. Je známo, že vnitřní rozměr budky a průměr vletového otvoru, ji předurčuje pro hoštění ptačích druhů různých velikostí. Kromě klasických typů budek (pro sýkory, špačky, holuby doupňáky, či různé druhy sov), které se liší výše uvedenými rozměry, existují i speciální typy budek, v kterých hnízdí ptačí druhy, které by v klasické budce nezahnízdili. Jedním z těchto speciálních typů je například takzvaná polobudka, která místo vletového otvoru má celou horní polovinu přední stěny otevřenou. Můžeme jí také vyrábět v různých velikostech (velká varianta pro poštolku obecnou, malá varianta pro rehka domácího, lejska šedého, či konipase bílého – tzv. rehkovník). Kromě těchto druhů mají zvláštní nároky na hnízdění například oba druhy šoupálků, či rorýs obecný, ale o nich snad někdy příště.

My jsme se rozhodli pro výrobu rehkovníků. Bylo to také z časových důvodů, protože na výrobu budek pro druhy, které u nás přečkávají zimu, bylo již pomalu pozdě. O tom se mohl každý přesvědčit pozorováním budek vyvěšených vloni, které už sýkory prozkoumávaly a samečci zpívali v jejich blízkosti, aby odradili ostatní soky. Polobudky obsazují tažné druhy, které k nám přilétají hnízdit z Afriky, či jižní Evropy, proto je na jejich umístění o trochu více času. Jako klasické budky simulují podmínky pro hnízdění v dutinách stromů, tak polobudky napodobují prostředí různých otevřených dutin, skalních výklenků, či výklenků na budovách, nebo skulin mezi trámy různých staveb, kde jinak tyto druhy ptáků hnízdí.

Budek jsme začali vyrábět šest, s tím, že některé vyvěsíme na místa vhodná pro rehka domácího a zbytek umístíme do blízkosti potoka, kde je pravděpodobnost, že by je mohl osídlit konipas bílý. Při vlastní výrobě budek, jsme opět využili podpory školy a jednu schůzku tak strávili ve školní dílně. Práce se dařila a za nedlouho jsme měli šest nových rehkovníků hotových. Příští schůzku jsme již jen budky natřeli, aby déle vydržely a tím pádem i „odchovaly“ více mláďat. Takto byly budky připraveny na umístění na vhodné stanoviště.


Pokud jsi četl pozorně, tak dovedeš odpovědět na otázku, jestli můžeš spatřit rehka domácího v zimě u krmítka.








napsal: Zdeněk




Článek 12
Seznam článků



Myslivecký kroužek


Dolní Dobrouč


Menu:
Co se děje v přírodě
Dnes je 19.4.2024,
to znamená, že:
  • Hnízdí bažant obecný
  • Středně staří srnci vytloukají paroží
  • Probíhá kaňkování tchořů
  • Hnízdí jestřáb a káně lesní
  • Hnízdí kopřivka obecná
  • Naposled vložené...




    Můj strom
    Myslivecká mluva -...
    Myslivecká mluva

    Jak vyrobit vánoční...
    Setkání s mláďaty

    Soví pohled
    Trpělivý rybář

    Vzkaz pro členy:
    Schůzka bude v sobotu 4. 11.
    Archiv vzkazů
    Právě se nacházíte: Hlavní stránka >> Pro členy >> Zažili jsme >> Článek 12 Stránky jsou optimalizovány pro Mozila Firefox, v ostatních prohlížečích se nemusejí zobrazovat správně. created by: Zdeněk Plíva
    plivazdenek@gmail.com

    0.034283