Srnče

22. 5. 2009

7

Každý z nás jistě někdy slyšel o příběhu nějakého „zachráněného“ zvířecího sirotka. Leč obvykle, díky neznalosti, se z dobrého úmyslu, naopak pro nalezence stává situace neprospěšná.

Takováto událost se stala i v našem okolí, kdy se do péče místních myslivců dostalo malé srnče, nalezené údajně poblíž mrtvé srny, která však poté na místě nebyla nalezena.

Náročného úkolu, spojeného s péčí o srnče, se ujal pan Moravec. V době, kdy jsme se vydali na srnče podívat, již bez problémů přijímalo mléko z kojenecké lahve od náhradního rodiče a zdálo se, že je vyhráno. Pan Moravec nám vyprávěl o tom, jak si srnče rychle zvyká na nové prostředí a stává se méně plachým. Zvuky, či jiné podněty, které v něm ještě před pár dny vyvolávali instinktivní zalehnutí do trávy a znehybnění, nyní ignorovalo a tak ztrácelo přirozené reflexy. Proto by bylo jeho zpětné vypuštění na svobodu, až se stane samostatným, velice problematické. U srn je to poněkud jednodušší, ale u srnců (což byl případ tohoto srnčete) je problém v období říje, kdy si brání teritorium před ostatními srnci, a jelikož zvířata odchovaná v zajetí vnímají člověka, jako příslušníka svého druhu, mohou se stát útočnými i k lidem.

Srnče, jehož trávící ústrojí je uzpůsobeno k přijímání specifického srnčího mléka, si však stále nedovedlo poradit s podávaným mlékem, i když bylo mícháno podle ověřených receptur z odborné literatury a trpělo silnými průjmy. Po několika dnech se k nám donesla smutná zpráva, že srnče svým zažívacím potížím podlehlo.


Víš, co znamená, že srna své srnče odkládá, a jak ho tím chrání?


napsal: Zdeněk




Článek 7
Seznam článků



Myslivecký kroužek


Dolní Dobrouč


Menu:
Co se děje v přírodě
Dnes je 28.4.2024,
to znamená, že:
  • Daňci shazují paroží
  • Hnízdí holub hřivnáč
  • Přilétají rorýsové
  • Přilétá křepelka
  • Naposled vložené...




    Můj strom
    Myslivecká mluva -...
    Myslivecká mluva

    Jak vyrobit vánoční...
    Setkání s mláďaty

    Soví pohled
    Trpělivý rybář

    Vzkaz pro členy:
    Schůzka bude v sobotu 4. 11.
    Archiv vzkazů
    Právě se nacházíte: Hlavní stránka >> Pro členy >> Zažili jsme >> Článek 7 Stránky jsou optimalizovány pro Mozila Firefox, v ostatních prohlížečích se nemusejí zobrazovat správně. created by: Zdeněk Plíva
    plivazdenek@gmail.com

    0.134374